Olen Anna Haaranen. Näyttelijä (TeM, Fia) ja flamenca. Myös AmO. 

Flamencossa minua viehättää ehkä eniten se, että tunteita ei pyritä peittämään vaan näyttämään. Kaikkia tunteita. Tietysti myös rytmi kiehtoo ja se suuri suvaitsevaisuus ja ymmärrys, mistä laulussa lauletaan.

Opettaessa pyrin välittämään oppilailleni flamencon sellaisena kuin sen ymmärrän ja tunnen. Pyrin opettamaan flamencon rytmejä ja niiden ehdottomuutta sekä sitä tulkinnan vapautta, mikä tuon ankaran raamin sisällä on. Tanssissa minua kiinnostaa sen luonnollisuus, liikkeen jatkuvuus-virtaavuus-hengitys ja toisaalta voimakkaat kontrastit kuten tiukat tauot. Ajoitus!

Aloitin flamencoharrastuksen vuonna 1978 noin vuoden opinnoin Anneli Urosen koulussa Helsingissä. Vuonna 1979 aloin käydä Espanjassa opiskelemassa. Kursseilla käyn joskus lomilla edelleen. Tärkeimpiä opettajiani ovat olleet Jerezissä Angelita Gómez ja Madridissa María Magdalena, Belén Fernández, Timo Lozano, Carmela Greco, Rafaela Carrasco. Tampereen Flamencoviikon tanssi- ja laulukursseille olen osallistunut vuodesta 1996 alkaen ja edelleekin ajan salliessa.

Olen esiintynyt eri flamenco-kokoonpanoissa vuosien varrella: Los Flamencos, Almas, Al Ajillo. Tampereen espanjalais-suomalaisen seuran Peña Primera -ryhmässä esiinnyin ahkerasti ja hoidin paljolti myös harjoituttamisen aina vuoteen 2000 saakka.

Opetin Helsingissä säännöllisesti vuosina 1985—89. Vuonna -90 perustin oman koulun Tampereelle ja syksyllä 2001 Hämeenlinnaan. Vuonna 2004 aloitin opetustoiminnan myös Lahdessa. Olen opettanut muissakin kaupungeissa eri yhteyksissä (Jyväskylä, Lohja, Vaasa, Helsinki, teatterikoulut, Nurmes — Sukset Ristiin Susirajalla).

Olen näyttelijä, teatteritaiteen maisteri. Teatterikoulun jälkeen olin vuoteen -95 asti kiinnityksellä Tampereen Työväen Teatterissa ja sittemmin freelancerina tehden keikkoja TV:lle ja eri teattereille. Tv-töitä freelancerina on kertynyt aika paljon. Kalle Kaiharin kulttuuripalkinnon sain vuonna 1992 sekä teatteri- että flamencoansioista.

Olen tehnyt koreografian ”Pauke” yhdelletoista flamencotanssijalle (Tampereen Flamencoviikko -98). Vastasin flamencokoreografioista TV-sarjassa ”Rakkauden tanssi”, jossa myös näyttelin ja tanssin. 2001 syksyllä tein koreografian Tampereen Teatterin Doña Rosita-näytelmään. Olen ohjannut kolme oopperaa: ”Ruuvikierre” (Tampereen Konservatorio -98), ”Jackie O.” (Tampereen Ooppera 2000) ja ”Almira” (Stadia 2006), joista kahteen jälkimmäiseen tein myös koreografiat. Näyttelin ja tanssin Hämeenlinnan kaupungin teatterin ”Carmen”-näytelmässä kaudella 2005—2006. Vastasin myös esityksen koreografiasta. Ohjasin (+koreografia) revyyn ”Sihteeriköt” Piramkille keväällä 2008.

Lokakuussa 2020 sai ensi-iltansa Federico – Lorcaa ja flamencoa, flamencoteatteriesitys, jossa esiinnyin ja johon tein dramaturgian ja koreografian. Esityksen ohjauksesta vastasin yhdessä Emilia Pokkisen kanssa.

Tampereen Flamencoviikon järjestelyihin osallistuin vuosina 1996—2003, vuonna 2008 taiteellisena johtajana.

Tampereen Flamencoyhdistyksen hallitukseen olen kuulunut vuosia. 2020-2023 pj.

Verkkokoulutussarja Sol y sombra (1-4) yhdessä psykoterapeutti Tarja Aaltosen kanssa valmistuu tuota pikaa.

 

¡Tervetuloa tulistumaan tunneilleni!